Når den, man elsker, får knoglemarvskræft

03.05.2019   |   17:59 CEST

Dortes mand, Sven Åge, blev i 2015 diagnosticeret med knoglemarvskræft. Både Dorte og deres to voksne børn har måtte lære at leve med, at deres nærmeste er ramt af kræft.

Dorte og hendes børn har på hver deres måde bearbejdet sorgen over, at Sven Åge er ramt af kræft. ”Det har været en svær periode for vores familie. Børnene reagerede forskelligt. De er sårbare på hver deres måde. Vores søn, Carlos, begyndte at hjælpe til med en masse praktisk i vores hjem, mens vores datter, Laura, trak sig mere ind i sig selv. Jeg tror ikke, hun synes, at vi tog diagnosen alvorligt nok. Og det har vi måske heller ikke gjort. Men vi forsøger at fokusere på de positive sider af tilværelsen,” forklarer Dorte.

Dortes strategi for at bearbejde chokket over Sven Åges diagnose, har været at tage sig af alt det praktiske omkring sygdommen. En af de ting, hun har påtaget sig, er at holde styr på Sven Åges medicin. Hun sorterer medicinen og hjælper ham med at huske at tage den. Og det giver Dorte ro at have styr på Sven Åges medicin. ”I starten var det en måde at bearbejde chokket over Sven Åges sygdom. At der var noget praktisk, jeg kunne tage mig af, gav mig en ro. Og det giver mig ro, at jeg ved, at Sven Åge får sin medicin, og han ikke glemmer noget. Men jeg føler også, at det giver mig noget kontrol midt i noget, jeg ellers ikke kan kontrollere.” Samtidig betyder det, at Sven Åge får frigivet noget energi, som kan bruges på ting, der for ham er mere meningsfuldt.

Husk det praktiske

Sven Åges sygdom har sat en masse tanker i gang hos ham og Dorte. ”Der er mange ting, man skal tænke over, når man kommer i sådan en situation. Vi har skrevet testamente med særeje til vores børn. Og vi besluttede at flytte til noget mindre, der krævede mindre vedligehold. Det er vigtigt at tænke over de ting, for det bliver jo ikke bedre, og man ved jo ikke, hvordan fysikken bliver udfordret,” fortæller Dorte. Hverdagen skal tilpasses Sven Åges behandling på sygehuset og hans fysiske evner, forklarer hun. ”Og det kræver planlægning.”

Nye prioriteter i livet

Sygdommen har også betydet, at Sven Åge og Dorte har ændret i deres prioriteringer i livet. Før brugte de meget tid på at rejse verden rundt. Men Sven Åges sygdom har betydet, at han let får infektioner, og de tør derfor ikke længere udforske nye eksotiske rejsemål. ”Vi har altid været glade for at rejse, og det må vi drosle ned på. Vi tør simpelthen ikke,” siger Dorte. I stedet er de begyndt at leje sommerhuse rundt om i Danmark. ”Vi har haft nogle dejlige ferier i Danmark og fået øjnene op for andre muligheder. Nu er vi helt vilde med at holde ferie i Danmark.” Ferierne i Danmark er blevet symbol på nye prioriteter i livet, forklarer hun: ”Det helt centrale i, hvordan sygdommen har ændret vores liv, er at vi sætter mere pris på de nære ting.”