At leve med knoglemarvskræft

03.05.2019   |   18:02 CEST

Sven Åge lider af den kroniske kræftsygdom myelomatose, som er en form for knoglemarvskræft. Den har svækket hans krop, og flere gange om ugen skal han i kemobehandling. Alligevel forsøger Sven Åge at se positivt på livet. Han er ikke bitter over at være blevet syg, og ser behandlingen som en ny chance for at leve og få kvalitetstid med familien.

I 2015 fik Sven Åge rigtig ondt i ryggen. Han forsøgte at komme smerterne til livs med besøg hos en kiropraktor – men uden held. Efterfølgende var Sven Åge derfor til behandling hos både fysioterapeut, zoneterapeut og hos en Body SDS-behandler. Sven Åges smerter blev ved med at flytte sig til nye steder på kroppen, og det fik hans body SDS-behandler til at bede ham om at opsøge en læge. Lægen sendte Sven Åge til en MR-scanning, der ledte til den chokerende besked: smerterne i ryggen skyldtes
knoglemarvskræft. ”Efter samtalen med lægen, hvor vi fik besked om min diagnose, sad min kone og jeg i bilen og græd. Og så lagde vi en masse planer. Jeg besluttede, at jeg ville fokusere på det positive, for min familie skal huske mig for de gode ting,” forklarer Sven Åge. ”Jeg bliver selvfølgelig ikke rask af at være positiv, men mine nærmeste og jeg får mere ud af livet. Hvis medicinen kan gøre 95 % for mig, så kan en positiv indstilling måske gøre de sidste 5%. Jeg skulle egentlig have været død, men jeg har fået et liv med myelomatose. Der er selvfølgelig nogle ting, jeg ikke kan, men jeg har tid med min kone og mine børn. Så jeg er ikke bitter. Jeg ser det som, at jeg har fået en chance mere.”

Uforklarlige symptomer

Da Sven Åge før havde haft perioder med ondt i ryggen, gik der lang tid, før han gik til lægen. I dag ville han selvfølgelig ønske, at han var taget hurtigt afsted, så han var blevet diagnosticeret og sat i livsforlængende behandling tidligere. ”Hvis nogle af de behandlere, jeg gik til, inden jeg gik til lægen, havde vidst noget om myelomatose, så ville jeg have fået besked før. At smerterne hele tiden skiftede til forskellige steder på kroppen, skulle måske have fået alarmklokkerne til at ringe. Men hvis man ikke kender til myelomatose eller mistænker noget alvorligt, går man jo ikke i alarmberedskab,” siger Sven Åge.

Nye livsvilkår

Sygdommen har betydet, at Sven Åges liv på flere måder har ændret sig. I 2015 blev han sygemeldt fra sit arbejde i sit eget havecenter. ”Allerede før jeg kendte til alvoren i mine rygsmerter, blev jeg sygemeldt. Jeg kunne ikke engang rejse mig fra sofaen. Men allerede efter et par måneder efter diagnosen og opstart af behandling, var jeg tilbage på arbejde et par timer om ugen. Jeg kom næsten op på halv tid og ønskede mig faktisk tilbage på fuld tid.” Men selvom Sven Åge var opsat på at arbejde og leve som før diagnosen, måtte han indse, at han nu var så begrænset, at han ikke kunne blive i i havecenteret.

Behandling er afgørende

Myelomatose er en kronisk sygdom, og patienter vil derfor opleve at få tilbagefald. Dem har Sven Åge haft to af. Mellem tilbagefaldene har Sven Åge haft to perioder på hver seks måneder, hvor han ikke har fået behandling. ”Nogle patienter er så heldige at kunne tage pause fra medicinen i flere år, men sådan har det ikke været for mig. Jeg er ikke så nervøs for at få tilbagefald, for ind til nu har behandlingen jo virket, og det stoler jeg på, at den bliver ved med. Jeg erkender, at jeg er syg, men jeg glæder mig over de positive ting i hverdagen, og at jeg kan forlænge mit liv med behandling,” afslutter Sven Åge.